Ruimtelijke Ordening

Pijnenburg Agrarisch Advies kan de ondernemer in het buitengebied breed adviseren en ondersteunen bij het wijzigen of uitbreiden van diens bedrijf op het gebied van vergunningen en ruimtelijke ordening. Dit betreft o.a. de volgende onderwerpen:

  • Natuurbeschermingswet
  • Melding activiteitenbesluit
  • Omgevingsvergunning
  • MER Beoordeling / Vormvrije MER
  • Bestemmingsplannen
  • Geur-, fijnstof- en ammoniakdepositieberekeningen
  • Landschappelijke inpassing
Natuurbeschermingswet
De Natuurbeschermingswet regelt de bescherming van Natura 2000-gebieden en de beschermde natuurmonumenten. Bij het wijzigen of uitbreiden van een veehouderij is het noodzakelijk om een vergunning aan te vragen of te wijzigen bij de betreffende provincie. Gezien recente uitspraken van de Raad van State en de Cross Compliance controles blijkt dat het steeds belangrijker wordt om ook deze vergunning op orde te hebben.

Melding Activiteitenbesluit
Veel bedrijven vallen onder de werking van het Activiteitenbesluit. Denk hierbij aan akkerbouw en vollegronds groenteteelt, bedrijven met minder dan tweehonderd koeien, bedrijven met minder dan veertigduizend stuks pluimvee, bedrijven met minder dan tweeduizend vleesvarkens of 750 zeugen. Veranderingen binnen dit soort bedrijven kunnen met een melding gewijzigd worden. In bepaalde gevallen dient daarbij ook nog een Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) fijnstof of MER gedaan te worden.

Omgevingsvergunning (onderdeel milieu)
Grotere veehouderijbedrijven krijgen bij ontwikkeling of wijziging te maken met de WABO: de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht. De WABO bepaalt dat bij wijzigingen een omgevingsvergunning milieu moet worden aangevraagd. Bij bouwactiviteiten komt de omgevingsvergunning voor het onderdeel bouw er in de aanvraag bij.

MER beoordeling / Vormvrije MER
Bij ontwikkeling van een veehouderij krijgt de ondernemer vaak te maken met het opstellen van een vormvrije MER of een MER beoordelingsplicht. Hiermee worden de effecten van een verandering of ontwikkeling van de veehouderij in beeld gebracht en uitgewerkt.

Bestemmingsplannen
We zien steeds vaker dat gemeenten de ontwikkelingsruimte van bedrijven beperken bij het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen om te voorkomen dat er een Plan MER uitgevoerd moet worden. Als een ondernemer plannen heeft om diens bedrijf te ontwikkelen is het steeds vaker nodig om zelf een bestemmingsplanprocedure te doorlopen, waarbij het bouwvlak wordt vergroot tot de gewenste omvang.

Geur-, fijnstof- en ammoniakdepositieberekeningen
Bij de bovengenoemde vergunningaanvragen is het regelmatig nodig om berekeningen van geur, fijnstof en ammoniakdepositie te maken. Hiervoor gebruiken we de programma’s V-stacks vergunning, V-stacks gebied, ISL3A en AAgro-stacks, die de effecten van deze stoffen in beeld brengen. Ook de begeleiding bij het verwerven van een passende hoeveelheid ammoniak bij uitbreiding behoort tot de dienstverlening van Pijnenburg Agrarisch Advies.

Landschappelijke inpassingen
Gemeenten vragen bij ontwikkelplannen van bedrijven steeds vaker om een tegenprestatie op basis van gemeentelijke of provinciale kwaliteitskaders. Vaak wordt deze vormgegeven in een landschappelijke inpassing van het bedrijf.